"دارچین" انواع مختلفی دارد که از نظر ظاهری به یکدیگر شباهت دارند اما دارای ویژگیهای یکسانی نیستند. در سطح جهان بیش از ۱۰۰ نوع درخت دارچین وجود دارد اما وقتی بخواهیم بصورت کلی دارچینها را از هم تشخیص بدهیم آنها را به دو دستهی سیلان و کاسیا تقسیم میکنیم.
دارچین کاسیا
اگر از مغازه پودر دارچین تهیه کنید، به احتمال قوی این پودر از دارچین از نوع کاسیا است که به دارچین چینی هم معروف است. این نوع از دارچین بومی اندونزی است و در آب و هوای گرم و خشک در مناطق مختلف دنیا کشت می شود.
دارچین سیلان
دارچین سیلان گونهای از دارچین است که بعضا بعنوان دارچین اصلی شناخته میشود، بومی سریلانکا بوده و نسبت به دارچین کاسیا اندکی گرانتر است!
تفاوت در طعم انواع دارچین
دارچین کاسیا دارای طعم تند و تیزی است در حالی که دارچین سیلان طعم نسبتا ملایم و شیرینتری دارد. با توجه به این تفاوتها، معمولا آشپزها دارچین کاسیا را بعنوان طعمدهنده برای گوشت و سوپ، و دارچین سیلان را در دسرها استفاده میکنند.
خواص دارچین
دارچین یکی از ادویههای بسیار خوش عطر و طعم و بسیار محبوب به ویژه میان ایرانیان است. این ادویه علاوه بر عطر و طعم، به دلیل خواص درمانی متعددی که دارد از هزاران سال پیش ارزش زیادی درمیان انسانها در تمام دنیا داشته است. طب سنتی و مدرن خواصی بسیار زیادی مانند کمک به لاغری، کنترل دیابت، کم کاری تیروئید و بسیاری دیگر را برای دارچین درنظر میگیرد که در ادامه برخی از آنها را بررسی میکنیم.
1. هفتمین ماده و اولین ادویه دارای بیشترین مقدار مواد آنتی اکسیدان
بر اساس آمار انجمن درمان کالیفرنیا (OTAC) دارچین هفتمین ماده و اولین ادویه دارای بیشترین مقدار مواد آنتی اکسیدان است. میزان آنتی اکسیدان این ادویه حتی از سیر، آویشن و رزماری نیز بیشتر است.
خواص درمانی دارچین بهخاطر آنتیاکسیدانهایی با نامهای پلیفنول، فنولیکاسید و فلاونیدها خواص درمانی دارچین را شکل میدهند که بیشتر نیز در خوراکیهایی مانند شکلات تلخ و انواع توتها وجود دارند.
2. خواص ضدالتهابی و تسکین انواع درد
محققان دریافتهاند دارچین تنها مادهای است که بیش از 7 نوع فلانوئید در آن وجود دارد و این مواد تاثیر بسیاری بر درمن التهابهای بدن دارند و به همین دلیل است که دارچین در تسکین انواع درد نقش مهمی دارد.
خاصیت ضدالتهابی ناشی از آنتیاکسیدانهای موجود در دارچین، خطر ابتلا به سرطان و حمل قلبی را کاهش میدهند. همچنین نتایج تحقیقات نشان داده است که دارچین میتواند به ترمیم بافت زخمیشده، کاهش دردهای قاعدگی و کنترل حساسیتهای فصلی نیز کمک کند.
3. محافظت از قلب با کاهش ابتلا به عوامل آن
کاهش ابتلا به عوامل ایجاد بیماریهای قلبی مانند فشار خون، کلسترول و تریگلیسرید یکی دیگر از فواید اثباتشدهی دارچین است. مواد موجود در دارچین ضمن ثابت نگهداشتن کلسترول خوب (HDL) خون، کلسترول بد (LDL) را کاهش میدهند. همچنین این مواد میتوانند فشار خون را به عنوان یکی از عوامل موثر در بروز حملات قلبی، کاهش بدهند.
4. مقابله با دیابت با کاهش جذب قند و افزایش کارایی هورمون انسولین
دارچین بهعنوان یک مادهی غذایی ضددیابت شناخته شده است. این ادویه پرخاصیت هنگام ورود به بدن باعث غیرفعال شدن آنزیمی به نام آلانین، که باعث جذب گلوکز در بدن است، شده و قند وارد شده به بدن را بدون جذب دفع میکند.
این ماده علاوه بر کاهش قند خود میزان حساسیت هورمون انسولین را که ممکن است براثر اضافه وزن یا کاهش سوخت و ساز بدن کم شده باشد، افزایش میدهد.
5. جلوگیری از تخریب سلولهای مغزی
پژوهشها نشان دادهاند که خاصیت آنتی اکسیدانی دارچین میتواند از مغز درمقابل پارکینسون و آلزایمر محافظت کند. این ماده باعث فعال شدن انواعی از پروتئینها میشود که از تخریب مغز جلوگیری میکنند. همچنین با جلوگیری از مصرف مورفین توسط سلولها، با خودتخریبی آنها مقابله میکند.
6. کاهش احتمال ابتلا به سرطان
همانطور که گفته شد، دارچین خواص آنتی اکسیدانی دارد که یکی از ویژگیهای آن جلوگیری از تخریب دیانای، جهش سلولی و رشد تومورهای سرطانی است. این ماده بهطور ویژه در سلامت رودهی بزرگ نقش داشته و از ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
7. حفظ سلامت دندانها و خوشبوکنندهی دهان
یافتههای اخیر نشان دادهاند که دارچین با باکتریهایی که در میکروفلورای دهان وجود دارند و باعث پوسیدگی دندان و بوی بد دهان میشوند مبارزه کرده و مانند یک دهانشویهی طبیعی عمل میکند و به همین خاطر از قدیم پودر دارچین برای بهداشت دهان و دندان تجویز میشده است.
8. سلامت پوست
دارچین با خواص آنتیباکتریال و ضدمیکروبی که دارد از پوست در برابر سوزش، جوش، حساسیت و عفونت محافظت میکند. روغن دارچین باعث کاهش تورم، درد و قرمزی پوست میشود.
9. مبارزه با آلرژی با کاهش تولید هیستامین
تحقیقات نشان داده است دارچین ترکیبات ضد خارش داشته و تولید هیستامین را در بدن کاهش میدهد. به همین دلیل میتوند با آلرژی مقابله کرده و در کنترل آسم نیز موثر باشد. مصرف دارچین قبل از غذا علاوه بر تقویت سیستم ایمنی دستگاه گوارش باعث میشود مواد آلرژن مدت زمان کمتری در بدن بمانند و فعالیت کنند.
10. نگهدارندهی مواد غذایی
یکی از خواص دارچین که باعث میشود در تولید مواد غذایی و بسیاری از دمنوشهای گیاهی نیز مورد استفاده قرار گیرد، خاصیت نگهدادندگی آن است. تحقیقات نشان داده است که میوههایی که در مجاورت دارچین قرار داشتهاند برای مدت طولانیتری سالم ماندهاند و این اثر به دلیل خواص آنتی باکتریالی و آنتی اکسیدانی این ماده است. در واقع دارچین از تغییر رنگ میوهها و سبزیجات که در نتیجهی اکسید شدن آنها ایجاد میشود، جلوگیری میکند.
اشکال مختلف دارچین
معمولا دارچین به سه شکل استفاده میشود:
پودر دارچین
دارچین آسیاب شده یا پودر دارچین به سادگی در مغازه ها پیدا می شود و کاربرد زیادی در آشپزی دارد. پودر دارچین باید بشدت معطر و دارای طعم تند و شیرین باشد، بهتر است از پودری استفاده کنید که به تازگی آسیاب شده است.
قلم یا چوب دارچین
این چوبها تکههای بریده شده از تنه درخت دارچین هستند و اکثرا برای تزیین نوشیدنیها و دسرها استفاده میشوند.
چوب دارچین کاسیا یک لایه قطور از تنه درخت دارچین است در حالی که چوب سیلان از چندین لایه نازک چوب تنه درخت تشکیل شده است.
تراشههای دارچین
میتوانید دارچین را بصورت تکههای کوچک خرد شده تهیه کنید یا به سادگی چوب دارچین را تکه تکه کنید. این تکههای کوچک دارچین گزینه خوبی برای استفاده در ترکیبهای چای و دمنوش هستند مخصوصا زمانی که استفادهی شما کمتر از یک چوب دارچین باشد.